Şalgam (kolza) - Brassica campestris

Brassica campestris

Tanım:

Turpgiller (crucifer) familyasından gelen şalgam gövdesi bir metreye kadar yükselebilen yıllık bir bitkidir. Geniş altın sarısı çiçekleri Nisan’dan Haziran’a kadar açar. Meyveleri küçük soluk renkli tohumlar içeren lomentlerdir. 18. yüzyıldan beri Avrupa’nın bir numaralı yağ tedariğini sağlayan üründü. Ayçiçeği tohumları ve zeytinle birlikte şalgam üç ana bitkisel yağ kaynağından biridir. Aynı zamanda yeşil yakıtın bileşenlerinden biridir.

Gelenekler:

Kolza M.Ö. 2000 ile 1500 yılları arasından beri varolduğu bilinmektedir. Görünüşe göre lahana ve şalgamın kendiliğinden çiftleşmesinden türemiştir. Şalgam yiyeceklerde, özellikle de Omega-3 yağ asitleri açısından sahip olduğu zenginlikten dolayı yaygın olarak kullanılagelmektedir.

Özellikler:

ŞALGAM TOHUM YAĞI cildi beslemek için çok faydalıdır. Omega-3 zenginliği ona yatıştırıcı özelliğini kazandırır. Şalgamın yumuşatıcı kapasitesi için sterol fraksyonu’da kullanmaktayız ve bu sayede kremleri stabilize etmeye yardımcı olmaktadır.