Kayısı Ağacı - Prunus armeniaca

Prunus armeniaca

Tanım:

Moğolistan kökenli kayısı ağacı Gülgiller (Rosaceae) familyasından gelen sıcak iklimlerde kuvvetlenerek büyüyen bir ağaçtır. Meyvesi kedifemsi kabuklu sulu bir meyvedir. Çekirdeğinin içi tatlı ya da acı bir çekirdek içi içerir.

Gelenekler:

Bu ağaç Hazar Denizi kıyılarına Çin kervanlarıyla getirilmiştir. Kayısı meyve özü esansı tutku arttırıcı olarak birçok iksirde kullanılırdı. Kayısı çekirdek içi yağı ise Pakistan’daki Hunza kadınları tarafından pürüzsüz, net ve kırışıklıksız cilt için kullanılırdı.

Özellikler:

Çekirdek içi yağı üst kabuğu kırıldıktan sonra mekanik presleme yöntemiyle çıkartılır. E vitamini açısından zengindir ve keyifli bir kokusu vardır, kuru ciltler için doğal bir yumuşatıcı olarak hizmet eder. Hücre zarlarını serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyan bir antioksidandır.

Vücut & El: