Kinoa - Chenopodium quinoa

Chenopodium quinoa

Tanım:

Kinoa ıspanak ve kırmızı pancar gibi Kazayağıgiller (Chenopodiaceae) familasından gelir. Bitki iki metre yüksekliğe kadar büyüyebilir ve tohumları bitkinin en tepesindeki konik salkımlarda gruplanır. Bu geleneksel bitki Güney Amerika’nın yüksek platolarında beş bin yıldan fazladır zengin protein kaynağı tohumları için yetiştirilmektedir.

Gelenekler:

Kinoa geleneksel olarak beş bin yıldır yetiştirilmektedir ve Inkaların başlıca temel gıdasıydı. Ona ana tahıl anlamına gelen chisiye mama derlerdi ve bu tahılı toprağın verimliliğinin sembolü olarak kabul ederlerdi.

Özellikler:

Kinoa özütleri yağ depolamada önleyici etki gösterdikleri için kullanılmaktadır: adipositlerin (yağ içeren hücreler) fonksiyonlarını baskı altına alarak yeni yağ oluşumunu önlerler.