Lavanta Hasatı

L'OCCITANE sizi Lavanta Hasatlarından çıkan yeni ürünleri keşfetmeye davet ediyor.

Eski kültürlerde adını, kökeni Latince'de "yıkamak" anlamına gelen "lavare" kelimesinden alan bu kokulu bitki çeşitli alanlarda kullanılagelmekteydi. Persler, Yunanlar ve Romalılar salgın hastalık esnasında kendilerini hasta odalarındaki "kötü gazlar"dan korumak amacıyla aromatik lavanta dalları yakarlardı. Fransa'da yüzyılın başında "lavandières" (çamaşırcı kadınlar) bu bitkiyi leğenlerin içinde kullanırlardı. Çamaşırların hoş kokması ve haşaratı defetmek için çamaşır sepetlerine ve dolapların içine lavanta yerleştirirlerdi.

Lavanta ‘nın birçok farklı çeşiti vardır. Hepsi "Lamiaceae" botanik ailesinden gelir. Zarif ya da İngiliz Lavantası (Lavandula Angustifolia) ve Karabaş Lavantası (Lavandula Stoechas) L'Occitane tarafından kullanılan çeşitlerdir. Yabani ya da yetiştirilmiş olan bu bitkiden dünyaca takdir gören mükemmel bir  esansiyel yağ çıkarılır ve parfümeri,ilaç sanayi ve aromaterapide kullanılır.  

Zarif Lavanta

(Lavandula Angustifolia)Angustifolia "dar yapraklı" anlamına gelir. Bu dar yapraklı bitki küçük öbekler halinde yetişir ve ikincil kümeler içermeyen ince, kısa mavi çiçekli dallara sahiptir.

1981'den beri, Yüksek Provans'ın "lavendiculteurs" (lavanta üreticileri) Bulgar esansı ile rekabet edebilmek için lavanta esansiyel yağlarına AOC (Apellation d'Origine Controlee- Kalite ve köken garantisi) kalite belgesi almışlardır. Bu etiket çok yüksek kaliteli üretime işaret eder. L'OCCITANE kendi esansiyel yağ ihtiyacını Sault ve çevresindeki alanlardaki çiftçi kooperatiflerinden karşılar ve Yüksek Provans'ın tüm A.O.C. belgeli lavanta üretiminin %20sini satın almaktadır. L'OCCITANE sadece AOC belgeli Lavanta esansiyel yağı kullanır.

AOC etiketine sahip olması için esansiyel yağın son derece katı standartlarla üretilmesi gerekmektedir. Bu kalite etiketi her yıl katı kriterlere uyularak yenilenmektedir:

  • Ekim alanlarının sınırları belli olmalı ve deniz yüksekliğinden en az 800 metre yukarıda olmalıdır.
  • Üretim coğrafik olarak Yüksek Provans Alpleri, Yüksek Alpler, Drôme ve Vaucluse'deki 284 köyle sınırlandırılmıştır.
  • Yağ, sadece Zarif Lavantanın uç çiçeklerinden su damıtması (solvent kullanılarak değil) yöntemiyle üretilir.
  • Üretim yapılabilmesi için devlet tarafından onaylanmış sertifika zorunludur. Production requires obligatory government certificate of approval. Olfaktif ve analitik testlere tabi tutulmak üzere ürün numuneleri sunulmak zorundadır.
  • Hektar başına en fazla 25 kg. esansiyel yağ çıkarılabilir.
  • Esansiyel yağ natürel olmalıdır- esansiyel yağa herhangi bir madde ya da ürün eklenemez.

Zarif lavanta hasatı Temmuz ayının ortasında başlayarak çiçeğinin esansiyel yağ bakımından en zengin olduğu Ağustos ayının sonunda son bulur. Her hasatın zamanlaması çeşite, yüksekliğe ve iklim koşullarına bağlıdır. Mükemmel kalitede esansiyel yağ elde etmekte yükseklik ana faktördür; yükseklik arttıkça bitkilerin kokusu narinleşir.

Zarif Lavanta'nın Kozmetik Özellikleri

Lavanta esansiyel yağı herhalde en yaygın olarak kullanılan esansiyel yağdır. Sinir sistemine sakinleştirici, gevşetici, yatıştırıcı bir etki yapan bu yağ üstün bir stres karşıtı yağ ve iyi bir gece uykusu yardımcısıdır. Güçlü aromatik kokusu sayesinde güçlü bir dezenfektan olarak tanınır. Aynı zamanda küçük yaraları da iyileştirir. Nefes yoluyla kullanıldığında boğaz ağrısı ve bronşite karşı savaşır. Lavanta banyoları da oldukça meşhurdur, özellikle romatizmaya karşı. Aynı zamanda bu yağ arındırıcı ve antiseptiktir, hassas, tahriş olmuş ve iltahaplı ciltleri yatıştırır.

Kelebek Lavantası - (Karabaş Lavantası)

(Lavandula Stoechas) Bu tip Lavanta Akdeniz'de doğal olarak yetişir ve Lavandula Stoechas adı verilir çünkü bu eskiden Stoechas adalarında doğal olarak yetişen bir türdür. Bu tür, çoğu Akdeniz kıyılarında yetişir ancak özellikle bu hasat adına uygun olarak günümüzde Provans'taki Hyeres Adaları olarak adlandırılan bölgeden toplanmaktadır. Aynı zamanda bazen adına "deniz lanavtası" da denir. Büyük çiçeği o denli renkli ve aromatiktir ki bu yüzden kelebekleri kendine çeker ve böylece de Kelebek Lavantası (Butterfly Lavender) olarak da adlandırılır.

Kelebek Lavantası hasatları Mart ayından Mayıs ayına kadar sürer. Genellikle parfümeride kullanılmadığı için daha az yetiştirilir. L'OCCITANE Hyeres adalarından (Provans'ın Var bölgesinde) toplanan Organik Kelebek Lavanta çiçeklerinden esansiyel suyunu temin eder. Bu aromatik su buharda damıtılır. AOC etiketine sahip değildir.

Kelebek Lavanta'nın Kozmetik Özellikleri

Esansiyel suyu bedeni ve zihni gevşetir ve cilt yatıştırıcı özelliğiyle tanınır. Sağlık ve mutluluk molekülleri olarak bilinen beta-endorfin üretimini hızlandırdığı ispatlanmıştır: keyifli bir ruh hali sağlar!

Lavantanın Faydaları

  • Çamaşırların güzel kokması için- çekmecelere ve dolaplara yerleştirilen küçük lavanta torbacıkları
  • Uyumaya yardımcı olması için- yatmadan önce yastığın üzerine damlatılan birkaç damla lavanta esansiyel yağı
  • Sindirime yardımcı olması için - zarif lavanta çiçeklerinden hazırlanan bir çay
  • Stres karşıtı bir etki için- odanın içinde lavanta esansiyel yağını buhurdanlıkta buharlaştırın.
  • Yanıklara, böcek ısırıklarına, migrene karşı- cilde damlatılan birkaç damla lavanta esansiyel yağı
  • Rahatlatıcı bir banyo için- esansiyel yağ suda çözünmediği için sütle karıştırılmış birkaç damla lavanta esansiyel yağı

 

Oliver Baussan Anlatıyor

"Benim büyüdüğüm yerde, lavantalar çiçek açtığında yeryüzü gökyüzünün derin maviliğine aynalık eder gibi görünür. Contadour Dağı çiçeklenen tarlalarla kaplandığında yaz mevsiminin görkemini düşünme zamanıdır. Gözlerimi kaparsam arıların bile karşı koyamadığı çiçeklerin bu tatlı, baskın kokusunu koklayabilirim. Büyüdüğüm yer olan Yüksek Provans'ta insanlar bu çiçeklerin hasatını dizlerinin üzerinde yaparlar, adeta onların iyiliğine tapınır gibi. "


Lavanta Hasatı Koleksiyonunu keşfedin >

 

 


L'OCCITANE en Provence © Copyright 2009